Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 40€ σε Ελλάδα και Κύπρο
Search
Generic filters
Δεν έχετε προσθέσει κάποιο βιβλίο στη λίστα επιθυμιών σας

Η Ισχύς και το Δίκαιο

Οι Εκδόσεις Hippasus σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο: Η ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ το οποίο επιμελήθηκαν οι Στέργιος Μήτας, Κώστας Στρατηλάτης και Ιωάννης Κουμασίδης. 

Από το οπισθόφυλλο:

Παραδοσιακά το δίκαιο προβάλλεται και διεκδικείται-κατεξοχήν απ’ τον ανίσχυρο-ως αντίβαρο στη βία, την αυθαιρεσία, των ωμή επιβολή ισχύος. Την ίδια στιγμή το δίκαιο έχει πολλές φορές εξηγηθεί και ελεγχθεί ως ένα φαινόμενο που αντανακλά όπως και αναπαράγει, σχέσεις ισχύος που ενυπάρχουν μέσα σε σχέσεις εξουσίας. Το ίδιο το δίκαιο άλλωστε ασκεί ισχύ, απαιτεί συμμόρφωση με τις επιταγές του. Αντλώντας μάλιστα την ισχύ από μια ιδιαίτεραη σχέση εξουσίας (την κυριαρχία ως πολιτική σχέση), αξιώνει να είναι η μοναδική αυτοδύναμη και, πάντως, ακαταγώνιστη μορφή εξουσίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Και πάλι θα πρέπει να ρωτηθεί: Τι είναι αυτό που κάνει την κανονιστική δύναμη του δικαίου να διαφέρει ουσιωδώς από την άσκηση αδικαιολόγητης δύναμης ή ισχύος;

Στην έκδοση στεγάζονται συμβολές που διευρύνουν την σχέση αυτή στη σκέψη και το έργο κλασικών, νεώτερων και σύγχρονων φιλοσόφων (βλ. Αριστοτέλης, Σπινόζα, Χομπς, Νίτσε, Καρλ Σμιτ, Μισέλ Φουκώ, Ζιλ Ντελέζ, Κορνήλιος Καστοριάδης κ.α.). Φιλοξενούνται μελέτης που θίγουν τη συνάρθρωση δικαίου και ισχύος αναφορικά με θεμελιώδη ζητήματα του δικαίου και της νομικής θεωρίας (βλ. ερμηνεία δικαίου, σύγκρουση και στάθμιση κανόνων, συσχετισμοί κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων και Σύνταγμα, κοσμικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη, κ.α.). Τέλος εξετάζονται προβολές της εξεταζόμενης θεματικής σε ειδικότερα πεδία και αντικείμενα δικαίου (βλ. αστικό δίκαιο, εργατικό δίκαιο, φορολογικό δίκαιο, διεθνείς σχέσεις).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Need to create an account?