ΠΡΟΦΙΛ

Hippasus of Metapontum

Η Εκδοτική Εταιρεία Hippasus Communications & Publishing Ltd εδρεύει στην Λευκωσία της Κύπρου. Δραστηριοποιείται στον χώρο της έκδοσης επιστημονικών συγγραμμάτων στον τομέα των νομικών επιστημών.

Σκοπός της εταιρείας είναι να προάγει την διάδοση της επιστημονικής γνώσης και ταυτόχρονα να παρέχει την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες να προβάλλουν, να αναδεικνύουν και να διαδίδουν την γνώση τους στον επιστημονικό και όχι μόνο κόσμο.

Ἴππασος ὁ Μεταπόντιος

Ο Ίππασος ήταν αρχαίος Έλληνας Πυθαγόρειος φιλόσοφος, μαθηματικός και φυσικός. Επονομαζόταν «Μεταπόντιος» ή «Μεταποντίνος». Η ακμή του τοποθετείται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Θεωρείται ο ιδρυτής του «μαθηματικού τμήματος» της Πυθαγόρειας Σχολής και η διδασκαλία του διέφερε από τους άλλους Πυθαγόρειους ως προς το ότι παραδεχόταν ως αρχή του κόσμου την ύλη (πυρ) και όχι την άϋλη μορφή (αριθμοί).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Πυθαγόρειοι συμβόλιζαν τα πάντα με αριθμούς, θεωρώντας πως η μονάδα ήταν η αρχή του κόσμου και πως κάθε αριθμός μπορούσε να εκφραστεί ως κλάσμα φυσικών αριθμών (ρητοί αριθμοί).
cropped-hippasus-1.pngΟ Ίππασος, όμως, κατάφερε να αποδείξει πως η διαγώνιος του τετραγώνου με πλευρά 1 είναι ασύμμετρο μέγεθος. Το μήκος της δηλαδή, που είναι η τετραγωνική ρίζα του 2, είναι αριθμός άρρητος, που σημαίνει πως δε μπορεί να γραφεί ως κλάσμα φυσικών αριθμών. Η απόδειξη αυτή κλονίζει την πυθαγόρεια αρμονία των αριθμών.
Ταυτόχρονα, τολμά και να παραβεί τη αρχή της Σχολής, που λειτουργούσε άκρως μυστικιστικά, και διαδίδει την ανακάλυψη του έξω από τις τάξεις των Πυθαγορείων. Έτσι οι Πυθαγόρειοι κατηγορώντας τον για ασέβεια και ανίερη προδοσία προς τη σχολή και τους θεούς και τον έπνιξαν στην θάλασσα.

Ο Ιππασος έχασε την ζωή του, όμως η ιδέα των άρρητων αριθμών διατηρήθηκε «ζωντανή». Μαζί και η ρίζα του 2, ως ο πρώτος άρρητος αριθμός στην ιστορία των μαθηματικών.